Wednesday, 30 December 2015

tak tahu masak tak boleh kahwin

Baru tadi aku dapat soalan dari someone kat acc ask fm . terkejut gila tengok soalan dia . panjang berjela jela fuh . ni apa yang dia cakap " teruk sangat ke perempuan yang tak pandai masak ? perempuan tak pandai masak je , takleh kawin . memang perempuan ni diciptakan untuk masak je ke ? perempuan yang tak pandai masak , tak semestinya dia tak mampu jadi isteri yang baik . jangan mudah menghukum . bagi dia peluang dan peluang untuk dia belajar ." em nampak tak permainan dia eceh . ok la kakak kakak dan adik adik perempuan sekalian . actually it is not that teruk la , tapi walau ape pun , perempuan tu kene pandai masak walaupun lambat sikit . ade yang reti masak after kahwin . ade pulak yang mmg dah sebati dengan dapur . takde la sampai tak boleh kawin sebab tak reti masak , boleh je belajar lepastu . tapi tak ke rasa macam something missing bila bakal suami tu bayar duit nikah mahal mahal but si isteri tak boleh masak . hehe at least belajar sikit pun jadi la sebelum akad nikah tu . takkan la hari pertama kahwin je suami yang masakkan . adoiii 

Tuesday, 29 December 2015

blog theme

blog ni dah lebih kurang 3 tahun terbiar . theme blog ni childish 100% . aku pun fikir macam tu , lepas kawan aku kata " childish gila blog kau ni " . aih tiga tahun lepas , aku upah kawan aku yang design semuanya tapi dia buat tak ngam dengan cita rasa aku , bunga sana sini , crowded. tetiba terjumpa dengan someone yang reti design blog dengan upah topup line apa tah . that time aku fangirling gila kat shinee . so aku kasi theme shinee . lawa mmg lawa time tu , tapi lepas tiga tahun aku rasa macam ade benda yang tak kena . cute semacam je benda alah ni . bila ada masa and rajin , aku tukar lah yang ohsem sikit , tapi tak janji la sebab mana la senang nak cari header shinee , cursor shinee . suatu hari nanti 

puberty

malam ni terasa nak cari gambar lama lama time sekolah rendah dulu , tapi sebenarnya nak dajal kawan je hehe bukan nya cari gambar sendiri pun . dulu aku tukang tangkap gambar dorang je , tergelak jugak tengok pose kawan kawan tu . kecik lagi kan so tak malu ape la . pendek cerita , gambar aku susah nak jumpa kat acc fb kawan kawan aku yang dah lama , cuma tadi terjumpa gambar aku yang macam ape je pose gedik sakan kat acc yang aku tak guna . menggelupur nak delete tapi dah 2 tahun tak guna fb tu , tu pun sebenarnya fb kongsi , then partner ni taknak urus , aku pun tukar guna nama aku . maksudnya ada official dengan main main punya acc . berkali kali try log in acc palsu tu , nasib baik la boleh masuk . aku malu nak tengok balik gambar lama lama tu , terus je deactive acc tu , pergh mimpi ngeri . puberty hits me so well 

bekas kawan

hubungan persahabatan selama 8 tahun oleh dua orang kawan yang sangat rapat dah pun putus . benda ni terjadi atas perkara yang aku memang dah syak 2 tahun lepas lagi . geng aku ni ade 9 members pada mulanya . hampir 10 tahun juga persahabatan geng ni walaupun ada yang baru masuk dalam 7 atau 8 tahun . tapi kitorang tak de gap , gaul je dengan yang baru or yang lama . 2 tahun lepas , kitorang berpecah sebab sekolah lain lain . salah seorang daripada kitorang pindah ke kedah atas urusan keluarga , aku dan dua orang kawan pulak dapat tawaran sama sama di smka sabak bernam , tapi mid-year tu aku dapat tawaran kat perak . tinggal dorang berdua kat smka . sorang lagi sek kat smka kuala selangor sorang-2 . sorang pergi maahad kat jeram , dan akhir sekali 3 orang lagi sek biasa dekat dengan sek rendah kitorang dulu tapi masing maing lain sek menengah sekarang . mula mula aku risau gila gila sebab kawan aku sorang ni memang unpredictable . bila dia dengan kitorang , aku lega . tapi bila kitorang tinggalkan dia , aku takut dia tak boleh bawa diri dia sensorang . dia banyak kali mengadu kat kitorang bila balik rumah . dia cakap semua orang palau dia , dia bukan apa , dia just nak kawan yang beri perhatian kat dia , tu je sebenarnya . dari dulu sampai sekarng dia sama . then dia decide nak tukar sek . makin lama dia makin lain . masing masing dah bagi nasihat tapi dia buat keputusan yang dia lebih pilih kehidupan dia sekarang tanpa kitorang , bukan kitorang taknak kawan dia , bimbing dia , tapi kitorang tak mampu . sudahnya , dia rimas dengan nasihat & larangan . satu malam semua gaduh besar , sampai putus kawan sebab dia taknak berubah . thats it 

Sunday, 27 December 2015

school break end

Tinggal lagi 7 hari sekolah dah nak start . tapi budak boarding school  balik ahad ni , nak kena register , beli tu ini , kemas bilik . wah tak sabar but at the same time nervous juga acttually for those yang exam besar this year such as spm and pt3 . dah puas dekat 2 bulan berfoya foya kat rumah , tidur lambat jadi burung hantu tiap tiap hari . lepas ni kena lah study hard sebab dalam a few months je lagi nak exam . ah nervous gila . harap harap lah ada kawan yang baik sangat budi hatinya mengajar diri yang susah nak faham bahasa ni hahaha tapi duduk asrama ni bagus sebenarnya , boleh straight to the point tanye budak budak yang advanced sikit . tak payah nak penng kepala fikir jawapan sendiri hehe . kawan kawan pun tak payah bertukar , kawan same je dari form 1 sampai ke form 5 , barulah semangat ukhuwah kuat eceh ye ye je . even time form 1 form 2 dulu agak kalut nak urus itu ini but this time insyallah semuanya akan dipermudahkan . 

Saturday, 26 December 2015

whats up with blog

it has been 3 years . the right place to share stories and memories in it 💕 it seemed to be public but who ever cares , it is your blog . you have the right as long as you didnt disturb others , right ? em dalam dunia ni semua benda ada had . bukan senang senang boleh buat itu ini , diri sendiri lah kene pandai buat keputusan sendiri . selagi baik , teruskan lah . tapi kalau dah sendiri rasa benda tu tak membawa faedah , nak teruskan lagi pun buat apa ? act banyak lagi benda yang lagi penting dalam hidup ni . jangan lah acah acah sibuk dengan perkara yang tak sepatutnya kau sibukkan pun . orang sekeliling bukan boleh decide kan keputusan kita , sendiri kena bijak la . kalau tersalah langkah , insyallah boleh patah balik itupun if ade peluang kedua 😌 kalau tak , wallahualam . fikir la dalam dalam sebelum nak decide something . dalam bumi ni bukan kau sorang je hidup  . ingat orang lain juga , kawan kawan family etc 

lists of dislike


😖 tempat tinggi max : 2nd floor 
😖 lif transparent 
😖 marshmallow 
😖 perisa vanilla 
😖 susu tepung putih 
😖 susu putih
😖 soya 
😖 dutchlady white & strawberry 
😖 bau ubat pil 
😖 bau strong perfume 
😖 bau strong gel rambut 
😖 minum air masak 
😖 lantai mall berkilat 
😖 ikan bilis lembik 
😖 cotton material 
😖 pinky 
😖 escalator tinggi menjunam 
😖 something gerak atas kepala 

official account

Facebook Acc


Twitter Account 

Instagram Account

Ask.fm Account